Studiile de caz sunt o bună sursă de învățare.
Pe pagina noastră de Facebook, acolo unde putem pune poze și text, am început să publicăm mici analize ale diferitelor probleme întâlnite de instructorii noștri, pe traseele de cățărare și alpinism din România.
Sunt multe lucruri din care putem învăța iar fotografiile și analizele noastre făcute public pe pagina FB, au rolul de a atrage atenția tuturor celor interesați, asupra greșelilor făcute azi – în munții din România.
”The only real mistake is the one from which we learn nothing” spunea Henry Ford în 1929.
A greși este omenește, toată lumea greșește, inclusiv instructorii noștri pot face erori.
A învăța din erorile personale sau ale altora, este o excelentă metodă de a-și dezvolta analiza personală și pentru a avansa.
Noi o utilizăm permanent în cadrul cursurilor noastre.
Din păcate, în România există o cultură generală a ”neasumării” în cam toate domeniile, inclusiv pe munte.
Prea puțini acceptă că pot greși (!) și astfel, pot învăța ceva din eroarea făcută.
Majoritatea încearcă să ascundă, să persiste în greșeală… iar și mai puțini, din cei câțiva care chiar se pricep, își asumă ”riscul” de a face o analiză de caz.
La bază, pe lângă altele, este teama de critică (justificată sau nu), care la noi se face nu pentru a învăța, ci mai ales cu scopul de a-l călca în picioare pe cel care a greșit, a-l distruge cu acuzații directe și arătat cu degetul.
Totul, cu un eventual aer superior!
Noi gândim puțin altfel și de aceea facem astfel de analize interne, a cazurilor observate, pe care acum le facem și public, pentru toată lumea.
Analizele de caz sunt realizate de către membrii echipei noastre de instructori.