UIMLA
SGLM
/
/
Curs mers nordic. Nordic walking

Curs mers nordic. Nordic walking

Începând cu acest an, în cadrul Școlii Rucksack vom începe cursuri de inițiere în mersul nordic – nordic walking.

Acestea vor avea loc în diferite localități din România, în funcție de interesul manifestat pe plan local.

Mersul nordic sau ”nordic walking” cum se numește pe plan internațional, este extrem de benefic pentru corpul uman. Din păcate, este prea puțin cunoscut și practicat în România, la acest moment.

Istoric vorbind, mersul nordic este o activitate de vară direct legată de schiul nordic (schi fond). Acest tip de schi este de asemenea, prea puțin sau deloc practicat în țara noastră, la nivel de masă.

Pe plan internațional au loc manifestări de mare amploare legate de mersul nordic, festivaluri non competiționale, precum și campionate sportive -pentru cei interesați, la nivel european și mondial.

Cursurile de mers nordic organizate de școala noastră au loc pe durata a două zile (maxim 6h/zi), conform metodologiei INWA – International Nordic Walking Association, a cărei acreditare o deținem.

Spre deosebire de alte cursuri organizate de noi – care au loc pe munte, cursurile de mers nordic au loc în cadrul unui parc urban sau la periferia localității.

În această primăvară, vom organiza cursuri astfel:

Vor urma și alte cursuri, în lunile de vară/toamnă.

Grupele pentru instruire sunt formate din 6 – 8 persoane.

CE ESTE MERSUL NORDIC?

Mersul nordic (Nordic Walking) este o formă de mișcare care implică utilizarea unor bețe speciale asemănătoare celor de schi fond (întregi sau din segmente – mai ușor de transportat) pentru a antrena și lucra cu întregul corp, în timpul mersului pe jos.

Această tehnică a fost dezvoltată în Finlanda și ulterior, s-a extins rapid în întreaga lume datorită beneficiilor sale pentru sănătate.

Caracteristici principale ale mersului nordic:

  • Se practică în aer liber, pe diverse tipuri de teren (parcuri urbane, trasee montane, drumuri asfaltate sau nu)
  • Folosește bețe speciale care ajută la propulsie (o ușoară împingere a corpului în față) și implică activ partea superioară a corpului
  • Mișcarea este fluidă și naturală, similară cu mersul normal, dar cu un efort mai echilibrat al întregului corp.

Beneficii ale mersului nordic sunt multiple, printre care:

  • Îmbunătățește postura și echilibrul – utilizarea bețelor ajută la menținerea unei poziții corecte a spatelui
  • Practicat corect, utilizează 90% din musculatura corpului. Spre deosebire de mersul obișnuit, care solicită în principal picioarele, mersul nordic implică și brațele, umerii, spatele și abdomenul
  • Reduce impactul asupra articulațiilor – este o alternativă excelentă la alergare pentru persoanele cu probleme articulare sau de spate
  • Crește consumul caloric – arde cu 20-40% mai multe calorii decât mersul obișnuit
  • Stimulează circulația și sistemul cardiovascular – ajută la prevenirea bolilor de inimă și la reglarea tensiunii arteriale
  • Poate fi practicat de oricine – este ideal pentru toate vârstele și nivelurile de pregătire fizică.

Mersul nordic este folosit atât ca activitate recreativă și de menținere a sănătății, cât și în antrenamente sportive sau reabilitare medicală.

logo cursuri scoala rucksack

Distribuie articolul

În cadrul școlii noastre cu sute de elevi anual, utilizăm, testăm și recomandăm o mulțime de echipamente de munte .

Suntem deschiși să colaborăm cu furnizorii și producătorii de echipamente montane care doresc să-și testeze produsele pe piața românească.

Articole similare

În această iarnă am organizat două cursuri de alpinism în munții Bucegi, care s-au bucurat de mare succes în rândul participanților, români și străini.

Am finalizat atelierul de nivologie

În Bucegi a avut loc un nou atelier de pregătire și instruire în domeniul zăpezii și avalanșelor, cu sprijinul firmei ABS - rucsaci de avalanșă

Se fac înscrieri: curs instructor cățărare

Curs de formare profesională instructor sportiv cu specializarea cățărare pe stâncă și escaladă sportivă. EXAMEN INTRARE 12/13 aprilie 2025. Brașov

Analize și studii de caz

Am început să publicăm mici analize și studii, cu privire la erori și greșeli întâlnite pe munte, în Carpații noștri.

Istoria instruirii în alpinismul românesc

O nouă generație de cățărători gata de drum

Am încheiat un nou curs de inițiere în cățărare - nivel 1 în munții din zona Brașovului