Nivologie și avalanșe
- Locație: Munții Bucegi
- Durata: 3 zile
- De la: 800lei
- Perioada: 14- 16 februarie 2025
Procedura de înscriere:
– citește Regulamentul de organizare al cursurilor noastre;
– completează Formularul online de înscriere;
– după confirmarea primirii formularului completat de către noi, se achită un avans din tariful cursului prin virament bancar, pentru rezervarea locului;
– avansul necesar de plată la acest atelier este de 250lei;
După confirmarea plății avansului de către noi vă vom contacta direct pe email sau telefonic, cu detalii privind începerea cursului;
Atelierul de studiul zăpezii și a avalanșelor se adresează persoanelor interesate să își dezvolte propriile abilități de interpretare a riscului de avalanșă, indiferent dacă sunt la drumeție, schi sau alpinism.
De-a lungul celor două zile pline ale atelierului se vor face exerciții practice în zăpadă, începând de la nivel micro (cristalele de zăpadă și a relațiilor dintre ele și avalanșe) pentru ca mai apoi să se discute despre zăpadă și avalanșe, metode de evitare și în final – atunci când este cazul, căutarea și salvarea victimelor îngropate de zăpadă.
Este un atelier cu multe exerciții în teren și teorie în sală, condus de către Marian Anghel, Schi und Hochtouren Uebugsleiter austriac, ghid montan și IML, în prezent vicepreședintele ”Union of International Mountain Leader Associations” (UIMLA).
Atelierul de nivologie se desfășoară cu sprijinul Rucksack Shop, reprezentatul în România al firmei ABS Avalanche Airbag Germania, cei care au inventat acest rucsac la începutul anilor 80. În cadrul atelierului vor fi prezentate și ultimele produse și modele de rucsaci ABS existenți pe piață astăzi.
Întâlnirea pentru acest atelier va fi vineri după amiaza/seara astfel încât sâmbătă dimineața să se înceapă cu partea teoretică.
Locația și data precisă se va stabili în funcție de zăpadă.
Activitățile vor avea loc indiferent de condițiile meteo și presupun deplasarea în teren pe schiuri sau pe rachete, în cazul celor care nu știu să schieze.
– Formarea și identificarea cristalelor de zăpadă;
– Straturile de zăpadă. Ce, cum, când;
– Metode de realizare a profilului zăpezii;
– Teste de stabilitate a zăpezii adaptate tipului activității practicate;
– Teoria zăperii și a avalanşelor de zăpadă;
– Metoda ”germană” de salvare din avalanșă (introdusă în România de Marian Anghel și predată azi în cadrul cursurilor ”International Mountain Leader” din țară);
– Utilizarea kitului standard de căutare în avalanșă;
– Scoaterea unei victime din zăpadă;
– Studii de caz în Bucegi, Piatra Craiului și Făgăraș
Prezentare de echipament specific de salvarea
– rucsacul ABS Avalanche Airbag;
– kit-ul standard de căutare în avalanșă;
– îmbrăcăminte pentru mers iarna pe munte;
– încălțăminte de munte adaptată sezonului;
– kit-ul standard de avalanșă: DVA, lopată, sondă;
– trusă de calcule (penar): creioane (nu pixuri), radieră, 3/4 foi de calcul matematice, suport de scris (mapă), agendă de scris (cu foi matematice ideal!);
– rachete de zăpadă sau schiuri de tură (în funcție de zăpadă);
Echipamentul lipsă se poate închiria.