„Se spune că este vorba de eliberarea de endorfine, proteine proprii organismului cu efect analgezic, care provoacă senzația de fericire. Se spune că poți deveni dependent de ele. Dacă așa stau lucrurile, atunci, la un moment dat, în timpul acelor ani petrecuți între Alpi și vârfurile din Himalaya, am devenit dependent – dependent de munți.” (Hans Kammerlander)
”Dependența de munte” este un nou articol excelent scris de Marian Anghel pe blogul personal.
Articolul este configurat în două părți.
Prima parte vorbește despre un aspect discutat tot mai mult în alte țări. Adicția către sport/munte/risc… și ce anume face ca pasiunea de munte să se transforme în dependență?
”Pe munte, toată lumea pare că se caute pe sine, caută libertatea, fericirea, uneori chiar și cel mai bun drum în viață. Poate această căutare să devină o dependență? Dacă da, ce formă ar lua aceasta? Este justificat să numim ”dependență” ceea ce te împinge la munte? Este alpinismul, mersul pe munte și sportul, în general, ca un „drog”?”
În partea a doua, sunt discutate aspecte mai specifice sporturilor de munte și outdoor.
„Abordarea noastră a fost că poți experimenta aceleași sentimente de recompensă și fericire dacă ajungi pe un vârf, ca și când ai juca un joc video, de exemplu. Ne-am întrebat cât de mare este potențialul de dependență al sporturilor montane, din punct de vedere medical”
Pe același blog se pot citi și alte articole pe teme similare precum