/
About Us

About Us

Avem peste un sfert de secol de experiență și tradiție.

Primele cursuri de instruire au fost organizate de către Marian Anghel în munții Măcinului, în octombrie 1998.

Instruirea în cățărare și alpinism a fost o activitate pe care Marian Anghel a pornit-o ca instructor voluntar, inițial în cadrul secțiunii Galați a Clubului Alpin Român – CAR (1998 – 2000) și mai târziu, în cadrul Clubului Alpin Galați (2000 – 2005).

Ulterior, după ce s-a decis să se profesionalizeze în această direcție, Marian Anghel a obținut certificări naționale și mai ales internaționale (România – 2004/2005, Italia  – 2006, Austria 2014, 2015, Franța – 2017).

Așa a apărut Rucksack Mountain Guides, cu ramura Rucksack Mountain School dedicată exclusiv pregătirii și sporturile și turismul montan.

SCURTĂ ISTORIE

Pe fondul dezagregării sistemului comunist de organizare al alpinismului românesc după 1989, a relației dintre federația de alpinism și cluburile membre tot mai puține, activitatea de instruire s-a redus la minim în anii 90, fiind inexistentă mai ales în zone fără nici o tradiție, așa cum a fost zona munților Măcin.

În munții Măcin, membrii Clubului Armata Brașov au făcut explorări în anii 70, sub conducerea lui Emilian Cristea, pentru a identifica eventuali pereți de cățărare pe granitul specific zonei. Dar acest lucru nu a determinat nici o mișcare locală de cățărare.

La mijlocul anilor 80, câțiva tineri studenți din Galați (Cristi Dobre, Dragoș Axinte) încep ”să se joace” pe stâncile din munții Măcinului. 

După ce a început să deschidă și să amenajeze trasee noi de cățărare în Dobrogea (munții Măcin și cheile Dobrogei), la începutul lui ianuarie 1998 Marian Anghel înființează o secțiune locală a Clubului Alpin Român pentru a susține dezvoltarea locală a mișcării.

În același an – octombrie 1998, în cadrul clubului organizează primul curs de inițiere, pe noile trasee de cățărare din Măcin.

A fost o perioadă de pionierat în partea de sud – est a României, în care nu exista o tradiție a cățărării și alpinismului, săli de escaladă sau echipament ușor accesibil. 

Până în iarna 2000/2001 sunt organizate doar cursuri de inițiere în cățărare iar din martie 2001 se adaugă primele cursuri de pregătire în alpinism, în munții Bucegi. 

Din toamna lui 2006 încep să se organizeze și cursurile de carpatism, în Bucegi și Piatra Craiului, iar din anul 2011, pe fondul dezvoltării schiului de tură, au fost incluse și cursuri de instruire dedicate acestei activități. 

 

Datorită stilului specific de instruire al lui Marian Anghel, toate cursurile se bucură de un mare succes în rânduri cursanților, motiv pentru care sunt organizate în anumiți ani – în cadrul Rucksack, chiar nouă – zece cursuri de pregătire într-un singur an!

În anul 2013 Marian Anghel pune bazele Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM), organizație profesională a ghizilor de munte, ocazie cu care devine și președinte fondator al organizației.

În toamna 2015, după ani de efort și sub directa coordonare a lui Marian Anghel, începe primul curs de formare profesională a liderilor montani internaționali, ghizi de drumeție montană cu competențele recunoscute internațional.

De-a lungul acestui prim curs profesional din România – au loc mai multe audituri de evaluare a calității cursului, cu evaluatori din UK, Elveția, Polonia și Belgia. Acestea se termină în aprilie 2017 la Crozet, Geneva, cu recunoașterea internațională a școlii românești de formare. Marian Anghel devine primul lider montan internațional român din istorie!

După mai mulți ani în care este simplu membru în cadrul Asociației Alpine Austriece (OeAV), Marian este cooptat în echipa de coordonare a turelor de alpinism și schi de tură în Alpii estici din Austria, Tirolul de Sud și Germania. Acest lucru îi permite să aibă acces permanent la noutăți din domeniul instruirii și formării profesionale, cunoștințe pe care le răspândește apoi în România, în cadrul Școlii Rucksack.  

În decembrie 2020, Marian Anghel este ales în unanimitate pe funcția de vice-președinte al Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Lideri Montani – UIMLA, federație profesională cu sediul în Elveția.

De-a lungul anilor, cursurile de pregătire au avut loc în diferite structuri pentru ca din 2024, pe baza experienței acumulate în ani, să fie organizate în actuala școală de sine stătătoare.

Școala Rucksack este o structură dedicată exclusiv pregătirii pentru munte și outdoor a amatorilor și totodată, formării și calificării celor care doresc să profeseze în acest domeniu.

Cursurile au loc în limba română și engleză.

Ne mândrim cu o tradiție și experiență profesională serioasă, internațională, toate unice în România de astăzi, plină de impostură și incompetență generalizată. 

Echipa administrativă și instructorii

Director școală & lector de specialitate
Marian ANGHEL
Lector de specialitate - cățărare
Dan COLNICEANU
Lector de specialitate - cățărare/alpinism
Leslie FUCSKO
Lector anatomie sportivă/nutriție
Dorin BĂLĂNESCU
Cristian-Cosma
Lector economie plan de afaceri în sport
Cristian COSMA
Lector de specialitate - caiac
Cristi BOCZAR
Barbara-Bettencourt
Lector medicină montană
Barbara BETTENCOURT
Administrativ - secretariat școală
Alexandra TELCEAN

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse rutrum, metus vitae rutrum viverra, metus neque rutrum orci, et consectetur sapien ipsum egestas metus. Nunc nunc ligula, volutpat at diam sed, dapibus bibendum ligula. Proin in ultricies tellus. Mauris eget luctus leo. Aliquam a auctor tortor, placerat aliquet purus. Proin blandit et ex nec tincidunt. Etiam placerat diam id enim dapibus, vitae ultrices erat lacinia.

Nulla at bibendum risus, eget semper ligula. Sed a turpis quis augue congue vehicula a sit amet dolor. Aliquam vitae massa eget mauris vestibulum tincidunt non ac mauris. Cras facilisis quis tortor non varius. Aenean quis turpis eu ipsum iaculis lacinia. Mauris fringilla leo nulla, non vehicula mi vulputate sit amet. Morbi nisi arcu, mattis ut velit non, cursus eleifend lacus. Proin dui metus, vestibulum sed lacinia a, fringilla ut quam. Duis auctor dolor ante, ut cursus urna ultrices quis.

Partners

În cadrul școlii noastre cu sute de elevi anual, utilizăm, testăm și recomandăm o mulțime de echipamente de munte .

Suntem deschiși să colaborăm cu furnizorii și producătorii de echipamente montane care doresc să-și testeze produsele pe piața românească.