UIMLA
SGLM
/
/
Înscriere curs instructor cățărare

Înscriere curs instructor cățărare

În 18/19 mai 2024 organizăm la Brașov examen de înscriere la cursul profesional de instructor sportiv pentru cățărare pe stâncă și escaladă sportivă.

Examenul se desfășoară pe durata a două zile și constă în probe de evaluare teoretice și practice, toate fiind eliminatorii.

Contactează-ne pentru mai multe informații.

TEORIE (ziua 1)

Proba 1

Proba 2

 • Test grilă de cunoștințe generale care acoperă următoarele capitole, dar nu numai:

– cățărarea românească și internațională: istorie, zone de practicare, organizare națională și internațională, stiluri de cățărare, etică
– sistemul competițional național și internațional: informați generale despre istorie și  organizare
– echipamentul de cățărare
– nodurile și manevrele specifice

PRACTIC (ziua 2)

Se vor evalua practic următoarele:

Abilitățile tehnice de cățărare

 • parcurgerea a minim trei trasee de gradul 7- (6a+) cap de coardă pe stâncă, din maxim cinci încercări

Abilitățile în domeniul siguranței

 • manevrele de coardă: amenajare și recuperare rapel, noduri, tehnici de filare

Abilitățile psihice la înălțime

 • parcurgerea cursivă a unui traseu de via ferrata

Abilități de munte generale

 • deplasarea în siguranță pe teren montan abrupt și cu grohotiș, în urcare și coborâre

Costul examenului de evaluare și înscriere este de 500lei. Plata acestuia se face prin virament bancar, doar după confirmarea acceptării formularului de înscriere.

Contactează-ne pentru mai multe informații.

Cursul de formare profesională constă în:

 • trei module de pregătire de bază,
 • un modul de pregătire de specialitate
 • două examene eliminatorii de evaluare a cunoștințelor atât teoretice, cât mai ales practice.

Cursul se desfășoară pe durata aproximativă a unui an de zile, cu activități atât la stâncă cât și indoor, în diferite locații din țară.

Toate cursurile noastre de instructori au o programă de pregătire consistentă și serioasă, având la bază:

 • experiența noastră de instruire în România, pe parcursul a 25 de ani, care include introducerea unei noi profesii în țară (aceea de lider montan internațional, anii 2013-2017) și realizarea unui standard profesional național (ghid de drumeție montană/lider montan, anii 2018 – 2022)
 • lectori – instructori de calitate, atât pentru instruire generală cât și de specialitate, cu experiență națională/internațională
 • standardul profesional românesc de instructor sportiv
 • standardele și cerințele profesionale de pe plan internațional.

Cursurile de instructori sportivi se vor finaliza cu atestat de specializare oferit de statul român prin intermediul Autorității Naționale pentru Calificări (ANC).

Contactează-ne pentru mai multe informații.

 

”Mă bucur că după un sfert de secol de instruire constantă în Carpații românești, cu mii de elevi de la care am primit un feedback în general pozitiv, din acest an facem pasul spre pregătirea viitorilor profesioniști, a noilor generații de instructori în sporturile de munte și outdoor.

În România de azi, competențele serioase și complexe în zona sporturilor montane sunt foarte rare.

Avem mulți buni practicanți, alpiniști, schiori, cățărători, mulți cu performanțe individuale extraordinare… dar care nu au dorința, pregătirea pedagogică și/sau răbdarea să ofere mai departe ceea ce știu, să lucreze cu începători în dezvoltarea activității în care ei sunt buni.

Avem, de asemenea, oameni care au reușite mai modeste în alpinism sau cățărare, nimic ieșit din comun, dar care au darul și plăcerea de a lucra bine cu începătorii, de a oferi încrederea atât de necesară pentru a începe o nouă activitate palpitantă precum alpinismul, de exemplu.

Iar pe lângă toți aceștia, din păcate avem și mulți impostori, persoane care nu se pricep sau mai grav, se pricep doar parțial la ceva, dar pretind că sunt experți în domeniu! Nimic nou în țara noastră, dar este evident că cu astfel de pseudo-profesioniști, activitățile și performanțele stagnează sau chiar regresează. Și este suficient să ne uităm puțin în jurul nostru ca să vedem nivelul la care ne aflăm în prezent.

După ce am fost implicat în diferite entități naționale din sportul și turismul montan, începând cu Clubul Alpinfederația de alpinism și asociații ale ghizilor montani, îmi face plăcere să pornesc un nou proiect, construind pas cu pas o școală cu adevărat profesionistă, sub egida calității oferite de brandul ”Rucksack Mountain Guides” (Marian ANGHEL).

În general, se crede că toți instructorii care merg cu practicanții la stâncă sau la panou, îi învață să se cațăre.

De asemenea, în mod eronat, mulți consideră că activitatea de cățărare în sine, este suficientă pentru a învăța cum să fii sportiv mai performant sau o persoană mai bună, în general.

De fapt, abilitatea de a educa tinerii pentru cățărare, lucrul în echipă pe stâncă, sport și în general, pentru viață, este legată de pregătirea profesională și calitatea umană a instructorului, nu de activitate în sine.

Pregătirea instructorului este esențială pentru calitatea umană și sportivă a elevilor săi.

Mai multe despre cursul de formare profesională a instructorilor de cățărare.

Distribuie articolul

În cadrul școlii noastre cu sute de elevi anual, utilizăm, testăm și recomandăm o mulțime de echipamente de munte .

Suntem deschiși să colaborăm cu furnizorii și producătorii de echipamente montane care doresc să-și testeze produsele pe piața românească.

Articole similare

Am încheiat un nou curs de pregătire în alpinism (5 zile) desfășurat în munții Bucegi, valea Prahovei.

Partener al Festivalului Banff România

Festivalul de film montan de la Banff (Alberta, Canada) este recunoscut drept cel mai prestigios concurs internațional de filme scurte și documentare despre natura, cultura,

Începe cursul de alpinism. Bucegi

Cursurile noastre de alpinism, pe care le organizăm de 25 de ani, sunt considerate unele din cele mai complete și complexe cursuri de acest gen

La final de curs schi de tură. Șureanu

Un minunat curs de schi de tură în munții Șureanu

Managementul riscurilor pe munte

Ne face o  mare plăcere să anunțăm că Marian Anghel a finalizat recent unul din cele mai bune cursuri de ”Outdoor Risk Management” din lume, organizat de